בכל מקרה של נזקי רכוש ומבנה בעטיה של שריפה שפרצה, יש צורך לבצע חקירת שריפה. שריפה עשויה להתפרץ ממספר רב של גורמים, החל מטעות אנוש, תחזוקה לקויה, תפעול כושל, הצתה במזיד ועוד. חוקר שריפות, חייב לברר את נסיבות השריפה, כך שהחוקר יסיק את המסקנות הנכונות ובעיקר כדי ללמוד מהו הגורם לפרוץ השריפה. הסיבה הנוספת שיש לחקור לגבי השריפה היא, לדעת כיצד ניתן יהיה למנוע את השריפה, ובכך בעצם, לטפל בבעיה באופן יסודי.
חוקר שריפות חייב להיות בעל הסמכה ובעל תעודת חוקר מטעם שירות הכבאות. חוקר השריפות, חייב להיות בעל ידע רב בנושאים כגון: בטיחות באש וכן, ניסיון רב שנים בתחום החקירות. חשוב לציין כי חקירת שריפות, היא די חיונית להתמודדות מול מצב חירום ביעילות וכן, הסקת מסקנות עתידיות מהמקרה הספציפי. אלה השלבים של חקירת השריפה:
על מנת לקבל מענה הולם ומהיר מחברת הביטוח ועל מנת שהחברה תשלם את התגמולים, מומלץ להסתייע עם חוקר שריפות פרטי. דו"ח זה, ייבדק באמצעות חברת הביטוח ע"י חוקרים מטעמה. כאשר מדובר בשריפה של בית עסק, צעד חשוב זה מומלץ יותר, כך שניתן יהיה לסייע בהכנסת שיפורים לבית העסק. חוקר השריפות יבדוק אם היה חוסר במיגון, אם מדובר על תאונה בלתי צפויה, אם הייתה קיימת תקלה במערכת העשן וכיבוי האש. חוות הדעת של חוקר השריפות, תימסר לבעל העסק, כאשר דבר זה נעשה בשיתוף פעולה עם עו"ד ויחד עם כתב ההגנה.
במידה ובית עסק, או בית מגורים ניזוקו עקב שריפה אשר נגרמה מפעולת איבה או מלחמה, הנטל יחול על מס רכוש וקרן פיצויים תשכ"א – 1961. על מנת להגיש תביעה במקרה זה, יש לבקש אישור ממשטרת ישראל, כאשר אישור זה יהיה מבוסס על דו"ח חוקר שריפות. במידה וקיים חשד כי הנזק נגרם כתוצאה מהצתה, בגין פעולת איבה/מלחמה, הניזוק יוכל להגיש תביעת פיצויים מכוח מס רכוש וקרן פיצויים.
בפקודת הנזיקין, קיים כלל הקובע כי המוציא מחברו עליו הראייה, כאשר המשמעות היא שאם תובע, טוען כי מגיע לו פיצוי ממזיק, חלה עליו חובת ההוכחה. יחד עם זאת, בפקודת הנזיקין ישנם כמה חריגים לכלל זה. לדוגמא סעיף 39 לפקודה, אשר עוסק בנזקי אש שזו לשון הפקודה: "בתובענה שהוגשה על נזק והוכח בה שהנזק נגרם ע"י אש או עקב אש, וכי הנתבע הבעיר את האש או היה אחראי על הבערתה, או שהוא תופש מקרקעין, או בעל המיטלטלין שמהם יצאה האש – על הנתבע הראיה שלא הייתה לגבי מקורה של האש או התפשטותה, התרשלות שיחוב עליה." למעשה, קיימות כמה חלופות למשל:
לסיכום – חלוקת נטל השכנוע והראיה בתביעות שריפה ומועלית בהן טענה לפי סעיף 26 לחוק חוזה הביטוח התשמ"א -1981, מוטלת החובה על המבוטח להוכיח, כי הרכוש המבוטח אכן נשרף. במידה והוכיח זאת, הנטל להוכחה כי המבוטח או מי מטעמו היה מעורב בהצתה מוטל על המבטח.
אם אתם מעוניינים להגיש תביעה נגד חברת הביטוח, היות ולא קיבלתם את הפיצוי המגיע לכם, או שחברת הביטוח מערימה עליכם קשיים, פנו אל עו"ד הבקיא בתחום דיני ביטוח ודיני נזיקין, כדי לסייע לכם לקבלת הפיצוי.
* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, אלא יש לראות בכתוב הסבר כללי בלבד ומומלץ להתייעץ עם עורך דין. קראו עוד בתקנון ותנאי השימוש באתר.