מינוי מומחה מטעם ביהמ”ש בתביעת נזקי רכוש
בתהליך תביעה בבית משפט בתחום נזקי הרכוש, ישנם מקרים בהם קיים צורך למנות מומחה על ידי בית המשפט. מינויו של מומחה מאפשר לבית המשפט לקבל תמונה מקצועית רחבה שיש בה לסייע רבות בפסקי הדין שלהם.
הצורך במומחה מטעם בית המשפט מאפשר לשופטים לא רק להכריע בתיק. חוות הדעת המקצועית של המומחים מאפשרת בתביעות נזקי רכוש לאמוד את מידת הנזק לרכוש ומהם הפיצויים הראויים שינתנו בהתאם לאותה נזק שנגרם.
תפקידו של המומחה מטעם ביהמ”ש הוא לספק לבית המשפט חוות דעת מקצועית בנושאים הקשורים לתביעה. חוות הדעת של המומחה אמורה להיות אובייקטיבית ומבוססת על הידע והניסיון המקצועי שלו. בית המשפט רשאי להסתמך על חוות הדעת של המומחה או לקבלה בחלקה או לא לקבלה כלל. עם זאת, חוות הדעת של המומחה מהווה ראיה משמעותית בהליך המשפטי.
הסכמת הצדדים למינוי מומחה מטעם בית המשפט
בתביעות נזקי רכוש בהם יש צורך בהבאת מומחה, מינויו מטעם בית המשפט נעשית לאחר הסכמת שני הצדדים בתיק, כשהם בטוחים וסמוכים כי בית המשפט ידאג למומחה שיביט על המקרה באופן מקצועי, ענייני וללא כל פניות.
במקרה של בקשה למינוי מומחה מטעם ביהמ”ש, על הצד המבקש להגיש לבית המשפט בקשה מנומקת. בבקשה יש לפרט את הנושאים שבהם נדרשת חוות דעת מומחה, את הסיבות לכך שהצד המבקש אינו יכול להשיג חוות דעת מטעמו וכן את השם והפרטים של המומחה אותו הוא מבקש למנות.
בית המשפט רשאי למנות מומחה מטעמו גם אם לא הוגשה בקשה לכך. במקרה כזה, בית המשפט יזמין את הצדדים להגיש לו רשימת מומחים מתאימים. לאחר קבלת רשימות המומחים, ימנה בית המשפט את המומחה המתאים ביותר לדעתו.
בהזמנת מומחים לבית המשפט, שני הצדדים רשאים לבצע חקירה לאותם מומחים על סמך חוות הדעת שלהם. עורכי דין העוסקים בייצוג של תובעים בתחום נזקי הרכוש, יכולים לנצל חקירות אלו לטובת המיוצג שלהם, כשלניסיון ויכולת התחקור שלהם משקל רב באופן שבו שופטי בית המשפט יסיקו מסקנות שיש בהן לנטות לטובת מיוצגם.
שימוש במספר מומחים מטעם בית המשפט בהתאם לסוגי הנזקים שנגרמו לרכוש
תחום נזקי הרכוש יכול לכלול בתוכו מספר רב של קטגוריות. הרכוש שכל אדם או גוף מחזיק כולל לרוב מבנים, שטחים, רכבים ועד רכוש המוגדר כציוד עבודה וציוד אישי, דוגמת מחשבים, רהיטים, מכשירי חשמל ועוד.
המומחה מטעם ביהמ”ש נדרשת לבדוק את הרכוש שנפגע, ולתת חוות דעת על גובה הנזקים שנגרמו. חוות הדעת של המומחה היא בעלת משקל רב בהחלטת בית המשפט, אך בית המשפט אינו מחויב לקבל את חוות הדעת באופן מלא.
מהם הזכויות של הצדדים בתהליך מינוי המומחה?
לצדדים בתביעה ישנן מספר זכויות בתהליך מינוי המומחה:
- לכל אחד מהצדדים יש זכות להגיש לבית המשפט שאלות שאותן יבקש המומחה להשיב עליהם.
- לכל אחד מהצדדים יש זכות להשתתף בחקירת המומחה בבית המשפט.
- לכל אחד מהצדדים יש זכות להגיש לבית המשפט חוות דעת נגדית של מומחה מטעמו.
עלויות מינוי מומחה
העלויות של מינוי מומחה מטעם ביהמ”ש משולמות בדרך כלל באופן שווה על ידי הצדדים במסגרת ההליך ובסופו של דבר מלוא העלות תושת על הצד המפסיד בתביעה. עם זאת, בית המשפט רשאי להטיל את העלויות על הצד המבקש את מינוי המומחה, אם הוא סבור שהבקשה למינוי המומחה היתה בלתי מוצדקת.
אילו מומחים מגיעים לחוות דעת מטעם בית המשפט בתחום תביעות נזקי הרכוש?
בתחום תביעות נזקי רכוש בבית המשפט ניתן להצביע על מספר מומחים מתחומים שונים שעתידים להגיע ולחוות דעתם.
>>> שמאים
שמאים רבים בישראל משמשים כיום כשמאים מומחים המוזמנים תדיר להעניק חוות דעת בתביעות נזקי רכוש בבתי המשפט, כשזה בעצם התפקיד העיקרי שסיגלו לעצמם כשמאים לאורך השנים. גם כאן, על בית המשפט לדאוג כי לשמאי מומחה הידע הנקודתי למול הנזק לרכוש שנגרם.
>>> מהנדסי בניין
בתחום נזקי הרכוש, מהוות הדירות רכוש בפני עצמו. בכל שנה, אנו עדים בישראל למאות מקרים בהם דירות מגורים ניזוקות בשל לא מעט סיבות. הדבר מוביל, באופן טבעי, בעלי דירות רבים לבטח את דירותיהם בחברות הביטוח השונות.
במקרים ובהם הנזק לדירה הוביל לפגיעה ממשית בשלד שלו, או יש והפגיעה הייתה מסיבית ורחבה שמצריכה שיקום רחב ואף בנייה מחדש, ובגינה קיימת מחלוקת בין המבוטח לחברת הביטוח, כשמחלוקת זו הגיע לבית המשפט, יזמין בית המשפט מומחים בתחום הנדסת הבניין.
מומחים בתחום הנדסת הבניין יוכלו להעניק לבית המשפט ולשני הצדדים חוות דעת רחבה ויסודית הנוגעת לנזקים שנגרמו למבנה ולדירות. חוות דעת זו מאפשרת לבית המשפט להבין את גובה הנזק ושווי הנזק ואף להוביל ליכולת של הצדדים להגיע לפשרה בזכות אותה חוות דעת.
שאלות ותשובות בנושא מינוי מומחה רכוש מטעם בית משפט
מתי נדרש מינוי מומחה רכוש מטעם בית משפט? |
תשובה: מינוי מומחה רכוש מטעם בית משפט נדרש בדרך כלל במקרים בהם קיים צורך בידע מקצועי מיוחד כדי לקבוע את גובה הנזקים שנגרמו לרכוש. לדוגמה, במקרה של תאונת דרכים, ייתכן שיהיה צורך במינוי מומחה בתחום הרכב כדי לקבוע את גובה הנזקים שנגרמו לרכב. במקרה של שריפה, ייתכן שיהיה צורך במינוי מומחה בתחום האש כדי לקבוע את גובה הנזקים שנגרמו לרכוש. |
כיצד מגישים בקשה למינוי מומחה רכוש מטעם בית משפט? |
תשובה: בקשה למינוי מומחה רכוש מטעם בית משפט מוגשת לבית המשפט באמצעות כתב טענות. בבקשה יש לפרט את העובדות הרלוונטיות לתביעה, את הטענה לפיה נדרש ידע מקצועי מיוחד כדי לקבוע את גובה הנזקים, ואת הסיבה לכך שהצד המגיש את הבקשה אינו יכול לספק את הידע הנדרש בעצמו. |
כיצד בוחר השופט את המומחה? |
תשובה: השופט בוחר את המומחה על פי שיקול דעתו, לאחר ששמע את טענות הצדדים. המומחה חייב להיות בעל מומחיות בתחום הרלוונטי לתביעה, והוא חייב להיות בלתי תלוי ושאינו מצוי בניגוד עניינים עם מי מהצדדים. |
מהו תפקידו של המומחה? |
תשובה: המומחה מטעם ביהמ”ש נדרשת לבדוק את הרכוש שנפגע, ולתת חוות דעת על גובה הנזקים שנגרמו. חוות הדעת של המומחה היא בעלת משקל רב בהחלטת בית המשפט, אך בית המשפט אינו מחויב לקבל את חוות הדעת באופן מלא. |
לסיכום, מינוי מומחה רכוש מטעם בית משפט הוא הליך חשוב ומשמעותי בתביעות נזקי רכוש. הליך זה מאפשר לבית המשפט לקבל חוות דעת מקצועית של מומחה בתחום הרלוונטי לתביעה, וזאת על מנת להכריע בעניין גובה הנזקים שנגרמו.
הצדדים בתביעה צריכים להיות מודעים לזכויותיהם בתהליך מינוי המומחה, ולוודא שהם מייצגים את האינטרסים שלהם בצורה הטובה ביותר.